cryptonews

News

nie poruszone od roku bitcoiny

Obecnie około 10 milionów Bitcoinów pozostało nie poruszonych w ciągu roku. Największa ich ilość została skumulowana w 2017 roku i do dziś zostają uśpione na różnych portfelach. Eksperci twierdzą, że HODLerzy (osoby przetrzymujące BTC) mogą czekać na znaczny wzrost ceny Bitcoina, który może nastąpić po tegorocznym halvingu.

Nieaktywne 10 milionów monet

Według danych Digital Assets Data, tak duża liczba BTC nie była aktywna od ponad roku. Pomimo wielu wzrostów i spadków ceny kryptowaluty w ciągu tego czasu, duża ilość pozostała nienaruszona. Czym może być to spowodowane? Eksperci kryptowalutowi przypuszczają, że cena po halvingu Bitcoina znacznie wzrośnie, dlatego też, wiele skumulowanych monet na portfelach wciąż tam spoczywa, czekając na "lepsze czasy". Istnieje wiele spekulacji, jak kurs BTC wzrośnie po halvingu. Są też i tacy, którzy twierdzą, że po halvingu kurs Bitcoina się nie zmieni.

Czy halving wpłynie na kurs Bitcoina?

Środowisko kryptowalut "wrze" na informację o zbliżającym się halvingu. Są dwa obozy, które nie do końca zgadzają się co do tego jak zjawisko to wpłynie na kurs kryptowaluty. 

Jak widać, jeden z obozów wprost nie może się doczekać halvingu i jest w głębokim przekonaniu, że zmniejszenie nagrody za odkrycie bloku korzystnie wpłynie na wzrost kursu. W serwisie Twitter, wielu entuzjastów świata kryptowalutowego odlicza już dni do tego zdarzenia.

Drugi z obozów to ten, który nie przykłada dużej wagi do nadchodzącego halvingu i twierdzi, że zdarzenie to nie będzie niczym specjalnym i nie wpłynie ono w żaden sposób na sytuację królowej kryptowalut. Jeden z ekspertów, Jason Williams, twierdzi, że majowe zdarzenie nie będzie miało wpływu na kurs BTC.

Sprawdź także: Dyrektywa 5AMLD weszła w życie - jakie zmiany wnosi?

Zobacz także

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w polityce prywatności oraz polityce cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Więcej Akceptuję